Když nevíte co s jablky. Stačí přidat ovoce podle sezóny nebo zásob v mrazničce a pochoutka na dlouhé zimní večery je na světě. Vždy dělám dávkování od oka a pokaždé je pečený čaj jiný. Ingredience jsou uvedeny jen velmi orientačně. Když mi dojdou zásoby ovoce z mrazáku k jablkům přidávám mraženou lesní směs z obchodu. úsměv
ingredience
2 kilogramů jablek
1 balík mražená lesní směs
1 kilogram cukru
2 kusy citron
vanilka, skořice, zázvor, rum …
instrukce
Základ jsou u mě vždy jablka 2-3 kila, nikdy jsem nevážila, očistíme a nakrájíme na menší kousky. K ním ovoce různé, borůvky, maliny, ostružiny, rybíz, červené i černé, švestky, také nakrájet na menší, hrušky, když byli ze zahrady, vše od oka.
Ovoce dám do větší nádoby a přidávám kilo nebo kilo a půl cukru podle použitého ovoce. A dále dle chuti vanilku, skořici, zázvor může být i rum, ten já nedávám. A citrónovou šťávu, také od oka, ze dvou, tří citrónů. Vše promíchám, nechám asi půl hodinku odstát, aby roztál cukr. Do směsi přidám ještě před pečením celou skořici, může být i badyán, které pak vyberu.

Ovoce dám do hlubších pekáčů a šup do trouby na 200 ° na cca 45 minut, pokud je toho víc tak i hodinu. Během pečení třeba několikrát úspěšně promíchat
Horké dávkuje do umytých a suchých lahviček, hned zavírám a nechám vychladnout pod dekou.
První várka byla jablka a mix ovoce. Druhá jablka, borůvky a černý rybíz, další jablka, švestky a skořice, poslední byla jen jablka a skořice … dá se nakombinovat různé.
Jablek máme dost a hlavně ty červivé využívám takto. A jelikož zásoby našeho mraženého ovoce se míjejí, dá se použít i koupeno mražené, za mě nejlepší lesní směs